Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Petr Oslzlý

Petr Oslzlý

Biografie

Působí jako dramaturg, scenárista, herec, divadelní ředitel a pedagog.

Vystudoval divadelní vědu a dějiny umění. Od roku 1972 byl dramaturgem Divadla Husa na provázku, v letech 1976-1980 a 1992-2001 byl též jeho uměleckým šéfem, napsal pro ně více než dvě desítky scénářů.

V osmdesátých letech organizoval bytový univerzitní seminář a další opoziční aktivity. V listopadu 1989 byl jedním ze zakládajících členů Občanského fóra, v letech 1990–1992 působil jako poradce prezidenta Václava Havla.

Je profesorem na Divadelní fakultě JAMU a ředitelem Centra experimentálního divadla v Brně. Vydal řadu publikací o divadle a výtvarném umění. Především v Huse na provázku vytvořil více než padesát hereckých rolí jako Ivana Karamazova, Poutníka v české i mezinárodní verzi Labyrintu světa, MikolášeMarkétě Lazarové, Sabinu v Uhdeho Prodaný a Prodaná, TockéhoKníže Myškin je Idiot a řadu dalších.  

V Národním divadle účinkuje v inscenaci Vladimíra Morávka 1789 aneb Dokonalé štěstí.