Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Miloslav König

Miloslav König

Host Činohry

Biografie

Vystudoval herectví na pražské DAMU (absolv. v roce 2007, v roli Davida ve hře Království (L. Lagronová) v režii Štěpána Pácla). Už během studií hostoval na pražských scénách – např. v Divadle Na zábradlí (Chasník v Gazdině robě, Glagoljev ve hře Platonov je darebák, Tomáš v Záplavách, Diomédes v Troilovi a Kressidě), ve Viole (Století zázraků), v Divadle Ta Fantastika (Obraz Doriana Graye, Dáma s kaméliemi) a v Divadle v Dlouhé (Chiron v Titu Andronicovi, Hyppolytus ve Faidře, Zacharias Moirron v Molierovi), ve kterém byl od roku 2007 v trvalém angažmá (od r. 2010 na volné noze) a převzal tu další menší role v inscenacích Soudné sestry a Maškaráda čili Fantom opery; v současné době je možné ho v Divadle v Dlouhé vidět ještě ve zmíněné Faidře a dále v roli Choua (Kchung Šang-žen: Vějíř s broskvovými květy), jako Infanta (Calderón: Lékař své cti), jako Gigiho (Ende: Momo a zloději času), jako Rosse (Shakespeare: Macbeth) a jako Horáce a Adriána v úpravě Feydeauových frašek Dáváme děťátku klystýr! a „Kašlu na to“, řekla Hortensie.

S Divadlem Masopust nazkoušel roli Rafaela ze hry Konec masopustu (J. Topol) a roli Branda ze hry Brand – Oheň (H. Ibsen) uváděnou v Divadle v Celetné. V nekonvenčním prostoru RARACH nazkoušel roli Operátora ve hře Miroslava Bambuška Do židů (režie J. Pokorný).

FILM A TELEVIZE

Zahrál si také ve filmu Tajnosti (2007) v režii Alice Nellis a ve filmu Piko (2010) v režii Tomáše Řehořka. Vedle herecké profese se uplatňuje i v hudební oblasti – zpíval s jazzrockovou kapelou Velmi krátké vlny nebo ve volkálním tělese Sestry sBorovy. S činohrou Národního divadla už spolupracoval – ještě v době svých studií zde hostoval ve vedlejší roli Petrušky v inscenaci Havlova Pokoušení (2004).

ROZHOVORY

Rozhovor s Miloslavem Königem, Divadlo žije!, 29. 9. 2013
Miloslav König: Odpuzuje mě divadlo plné emocí, Divadelní noviny, 13. 11. 2012
Miloslav König: Ze zábřežského dramaťáku do Národního divadla, Deník.cz, 24. 11. 2010

Foto a video galerie