Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Lenka Filipová

Biografie

„Kytara u nás doma ležela opřená o stěnu, a tak jsem jí prostě vzala do ruky, bylo mi 9 let“ vzpomíná Lenka Filipová na své hudební začátky. Lásku ke svému hlavnímu nástroji zdědila po mamince, která byla učitelkou hudební výchovy a po jejím bratrovi Vláďovi, který na kytaru hrál a Lence byl prvním domácím učitelem. Úspěšně absolvovala Pražskou konzervatoř. První úspěchy a nabídky se dostavily velmi brzy. Už jako šestnáctiletá vyrazila s Brněnským hudebním souborem lidových nástrojů na turné po USA a Kanadě. Výčet jejích aktivit v této době byl už nesmírně bohatý.

Již během studia se intenzivně věnovala zpívání a skládání písniček, vystupování v několika pořadech studia Viola, hostování v hudebních programech rádií, moderování v televizi a účinkování v divadle Semafor. Zde přišla i nabídka na hostování v koncertních pořadech Karla Gotta. Studium dále pokračovalo v oboru klasická kytara pod vedením známého uruguayského profesora Oscara Cacerese na prestižní Mezinárodní hudební akademii v Paříži. Po návratu z Francie přijala nabídku vystupovat v pořadu Hany Zagorové s Orchestrem Karla Vágnera. Od raného mládí však měla blízko k pěveckému kolegovi Karlu Zichovi, který ji coby studentku konzervatoře pozval na pódia, aby hostovala na koncertech skupiny Spirituál kvintet. Časem zformovala svou první skupinu Domino. Filipová vystupovala se svou doprovodnou kapelou Domino a stále častěji zařazovala i cizojazyčné písně. Nikdy se netajila tím, že jazyky jsou její zálibou – mluví plynule francouzsky, anglicky i rusky a okrajově ji zajímají také další řeči. tová hvězda.

Za své album Svět se zbláznil obdržela cenu od Akademie populární hudby. Svou na dlouhou dobu poslední studiovou desku Tisíc způsobů, jak zabít lásku vydala v roce 2003. Poté se věnovala především koncertování, na trhu se objevilo také několik jejích kompilací s největšími hity.