Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Jurij Galatenko

Jurij Galatenko

Biografie

Pochází z Kyjeva, po absolvování Střední speciální hudební školy M. Lysenka v Kyjevě vystudoval Národní hudební akademii Ukrajiny, a to v oborech sbormistrovství a později symfonické a operní dirigování. Souběžně se také soukromě vzdělával u věhlasného dirigenta Ilji Musina v Petrohradě. Během studií se stal finalistou II. Mezinárodní dirigentské soutěže Ukrajiny, účastnil se rovněž Mezinárodní dirigentské soutěže v Petrohradě.

Působil nejprve jako sbormistr univerzitního sboru Kyjevského polytechnického institutu, poté jako dirigent Komorního orchestru Státní filharmonie města Černigova. Dirigoval filharmonii v ukrajinském městě Rivne a pracoval také jako pedagog sbormistrovství na Kyjevské konzervatoři.

Po příchodu do České republiky v roce 1998 začal pracovat jako asistent sbormistra a vzápětí jako sbormistr opery NDM v Ostravě. Jako sbormistr či dirigent se podílí na realizaci mnoha významných hudebních festivalů. V roce 2001 byl sbormistrem na festivalu v Garsu (provedení Pucciniho Turandot), pro Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc nastudoval Svatební košile Antonína Dvořáka, pro festival Janáčkovy Hukvaldy Glagolskou mši. Na Janáčkově máji v roce 2006 provedl světovou premiéru Schiffauerova díla Jako kmeny stromů a později téhož roku od toho samého autora i operu Brenpartija. V roce 2007 byl sbormistrem projektu na Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl (Bohuslav Martinů: Kytice).

Na svém kontě má mnohá vítězství v mezinárodních sborových soutěžích, mj. Ocenění „nejlepší dirigent soutěže“ na Varsovia cantat. V letech 2014–2016 byl hostujícím dirigentem výběrového sboru Bohemiachor.

Jako sbormistr pravidelně účinkuje na festivalech Ostravské dny a NODO (Dny nové opery Ostrava / New Opera Days Ostrava). V rámci NODO se v roce 2018 podílel na nastudování světové premiéry opery Aloise Háby Přijď království Tvé a v roce 2020 nastudoval a řídil českou premiéru opery a capella Svadba Any Sokolović. Je rovněž činný ve spojitosti s profesionálním tělesem Canticum Ostrava a má bohatou pedagogickou praxi, mj. vyučoval dirigování na Ostravské univerzitě.

Zdroj: ndm.cz (11/2022)