Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Jürgen Rose

Jürgen Rose

Scénograf a kostýmní výtvarník

Biografie

Německý výtvarník Jürgen Rose je známý především pro svou spolupráci s choreografem Johnem Crankem, pro nějž navrhoval výpravu pro řadu děl včetně Poème de l’extase a Oněgina. Vedle toho je autorem návrhů pro Concerto Kennetha MacMillana a inscenací pro Královskou operu Maškarní ples (režie Otto Schenk) a Kouzelná flétna (režie August Everding).

Rose se narodil v Bernbergu a vystudoval herectví a malířství v Berlíně. Když v roce 1961 pracoval na návrzích pro hru Jak se vám líbí, seznámil se s Johnem Crankem a vytvořil pro něj své první návrhy pro Stuttgartský balet. Proslavil se výpravou pro Crankova Romea a Julii v roce 1962. Až do roku 1970 spolupracoval s Crankem na návrzích většiny jeho baletů včetně Labutího jezera, Ptáka Ohniváka, Dafnis a Chloe, Initialen R.B.M.E.Spuren. Také opakovaně spolupracoval s Johnem Neumeierem (Labutí jezero, Louskáček, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Spící krasavice, Dáma s kaméliemi, Peer GyntPopelka) a Celií Francou (Louskáček).

Rozsáhlá práce Roseho pro operu zahrnuje Salome pro Vídeňskou státní operu a La Scalu v Miláně, Dona Giovanniho pro Bavorskou státní operu v Mnichově a Německou operu v Berlíně, následují opery Parsifal pro Vídeňskou státní operu, Arabella, Evžen Oněgin, Zlato Rýna a Valkýra pro Hamburskou státní operu, Tannhäuser pro festival v Bayreuthu a Wozzeck a Ariadna na Naxu pro Salcburský festival.

Pracoval rovněž pro činohru a film (Das schwarz-weiss-rote Himmelbett, 1963).