Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Gabriela Vermelho

Gabriela Vermelho

Host Činohry Národního divadla Host Laterny magiky

Biografie

Absolventka hudební fakulty Ostravské univerzity, houslistka, violistka, kvintonistka, zpěvačka a autorka Gabriela Vermelho je doslova rozkročena mezi žánry i hudebními inspiracemi a výrazem. Je vynikající sólovou, komorní i orchestrální hráčkou, zpívá jazz, rock, kabaretní písně i současnou vážnou hudbu. V osobitých rolích vystupuje v inscenacích brněnského Divadla Husa na provázku. A právě za jednu z nich, Čarodějnici Evu v Baladě pro banditu, dostala cenu Alfréda Radoka. Podobně vystupovala či vystupuje v dalších inscenacích Vladimíra Morávka - Leoš aneb Tvá nejvěrnější, Moc Art anebo v roli Smrti v představení 1789 aneb Dokonalé štěstí a nově jako Paní Temnoty v Malém princi.

Kromě členství v Talichově komorní filharmonii a hostování v dalších orchestrech, je primáriem neobvyklého ženského smyčcového kvarteta Gadrew Way, kde kromě prvních houslí zpívá. Loni založila novou kapelu GaRe, se kterou vydala velmi zajímavou nahrávku nazvanou GaBaRet. Dlouhé roky působí také jako protagonistka alternativně zaměřené kapely Maraca. A zároveň často vystupuje sólově, kdy se s chutí pohybuje mezi žánry a kombinuje hraní na kvinton nebo housle a zpěv.

Kromě toho skládá baletní hudbu - česká divadla uvedla představení Jessie a Morgiana, Nikdy nekončící příběh a Krvavá svatba. V současnosti pracuje na muzice k připravovaným baletům Sen noci svatojánské a Gazdina Roba. Scénickou hudbu napsala pro kladenské představení Ondina, podílela se na hudební složce některých představení Švandova divadla.

Píše hudbu filmovou, pro své soubory, ráda hraje současnou klasiku. Gabriela Vermelho je nesporně jednou z nejvšestranějších osobností současné české hudby a divadla.


Autor fotografie: Adriana Voráčková