Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Eva Mikulášková

Eva Mikulášková

Biografie

Interní doktorandka oboru hudební věda Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. V připravované práci se pod vedením prof. PhDr. Miloše Štědroně, CSc. zaměřuje na osobnost a tvorbu Oskara Nedbala. V letech 2012­–16 zde působila i jako šéfredaktorka studentského internetového měsíčníku MUSICOLOGICA (www.musicologica.cz).

Během studií na brněnské muzikologii absolvovala stáže jako asistentka režie v České televizi Brno a v Národním divadle Brno při nastudování oper Richarda Strausse Elektra (2012, režie: ROCC), Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany (2012, režie: Heinz Lukas-Kindermann) a Benjamina Brittena Sen noci svatojánské (2013, režie: Roman Meluzín). Aktivně také působila jako dobrovolnice při přípravách mezinárodního divadelního a hudebního festivalu Janáček Brno 2010 a 2012. Od roku 2011 se také podílela jako PR asistentka souboru Czech Ensemble Baroque na zajištění chodu abonentních cyklů Bacha na Mozarta. Od roku 2012 se soustředila na psaní odborných kritik a studií do časopisů MUSICOLOGICA, Harmonie a Opus musicum.
Ve svém zájmu o hudební divadlo pokračovala také v závěrečné bakalářské diplomové práci Charakteristické rysy ženských postav v operách Ariadna a Julietta Bohuslava Martinů (vedoucí práce PhDr. Martin Flašar, Ph.D.) a později v závěrečné diplomové práci Hudební divadlo v brněnském Německém městském divadle (Deutsches Stadttheater) 1882–1893 (vedoucí práce rektor MU doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.), kde propojila své zájmy o hudební kritiku a operní dramaturgii. Na jaře 2014 absolvovala zahraniční stáž na Universität Wien (obor Musikwissenschaft). 
Podílí se na PR opery NDM, spolupřipravuje Letní divadelní školu pro pedagogy, vytvořila projekt Operní sirény a spolupracuje na projektech NDM s Jaromírem Nohavicou. Externě vyučuje na katedře teorie a dějin umění Fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě a také v oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě. Od roku 2017 působí také jako editorka pro Svatováclavský hudební festival.