Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Bohumil Gregor

Bohumil Gregor

Biografie

Narozen 14. 7. 1926, zemřel 4. 11. 2005. Počátky umělecké činnosti Bohumila Gregora jsou spjaty se souborem Velké opery 5. května (v budově dnešní Státní opery Praha), kde začínal jako kontrabasista a dirigent. Po sloučení Velké opery s Národním divadlem v roce 1948 přešel do zdejšího souboru; první operou nastudovanou pod hlavičkou ND byla Pucciniho Bohéma. V roce 1949 ho zde zastihlo pozvání k trvalé práci v Královské opeře ve Stockholmu, odkud se po čtyřech sezonách přestěhoval do Státní opery v Hamburku, kde brzy zaujal významné postavení v éře Rolfa Liebermanna. Do roku 1986 byl hlavním hostujícím dirigentem Nizozemské opery v Amsterodamu, kde se soustředil na Janáčka, Strausse a Pucciniho. Hostoval pravidelně ve velkých amerických a evropských operních centrech (San Francisco, Washington, Filadelfie, Západní Berlín, Kolín nad Rýnem, Curych, Ženeva aj.) a se souborem opery pražského Národního divadla se prezentoval na četných evropských festivalech i při jiných příležitostech - především s Janáčkem, ale také se Smetanou, Dvořákem a Martinů.
Natočil řadu snímků a operních kompletů, mj. Příhody Lišky Bystroušky, Z mrtvého domu, Věc Makropulos aj. Bohumil Gregor se v roce 1999 vrátil k pultu, u něhož začínal, když pro Státní operu v Praze nastudoval světovou premiéru zapomenuté opery Bubu z Montparnassu od Emila Františka Buriana. Až do roku 2002 zde působil jako hudební ředitel. V posledních letech se vracel jako host do Národního divadla, jehož řádným členem byl v letech 1948-1949, 1953-1958, 1962-1977 a 1990-1991. Poslední nastudování Lišky Bystroušky bylo pátou inscenací této opery, které Bohumil Gregor v Národním divadle řídil.