Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Anna Klimešová – foto: Petr Neubert

Anna Klimešová

Režisérka

Biografie

Anna Klimešová původně studovala na JAMU obor Divadlo a výchova, který se zabývá prací s neprofesionály. Po ročním stipendijním pobytu v Berlíně na Universität der Künste pokračovala ve studiu na Katedře loutkového a alternativního divadla pod vedením Jiřího Havelky. Už během studia se stala výraznou režisérkou autorských inscenací. Absolvovala inscenacemi Barunka is leaving (DISK 2017) a Zápisky z volných chvil (DISK 2018).

Mezi její poslední práce patří například Vladař (Divadlo Komedie, 2019), Should I stay, or should I go (11:55, NoD, 2021), Mia a Velryba (divadlo Minor 2022), Die Reise (Terén a Landestheater Niederösterreich 2022), Pozdravuju a líbám vás všecki (Husa na provázku, 2023), O Pavlovi (Divadlo Na zábradlí, 2023), Deklarace Závislostí (Eliadova knihovna, 2023), První rána kapitána (11:55, Vzlet, 2023).

Je jednou ze zakládajících členů skupiny 8 lidí, společně s Petrem Erbesem jsou uměleckým tandemem nové podoby skupiny Zapětdvanáct. Pochází z Krkonoš, kde iniciovala kulturní komunitní platformu Horní Maršov – Otevřené muzeum, v rámci kterého zve do Krkonoš landartisty, ilustrátory a spolecně s místními vytváří komunitní divadlo. Pro její rukopis je typická vysoká míra imaginace, asociativní proud i osobní vklad v podobě témat.