Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Andrej Ďurík

Andrej Ďurík

Biografie

Vystudoval scénografii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze u prof. Jana Duška. V rámci studia působil na roční stáži na prestižní Central Saint Martins (University of the Arts London).

Spolupracoval s režiséry Štěpánem Páclem Z prachu hvězd (Lenka Lagronová, Národní divadlo), Za vodou (David Jařab, Národní divadlo moravskoslezské), Scapinova šibalství (Moliére, Divadlo Petra Bezruče), Kazimír a Karolína (Ödön von Horváth, Divadlo Petra Bezruče), Modrý pták (Maurice Maeterlinck, Národní divadlo) a Jako břitva (Němcová) (Lenka Lagronová, Národní divadlo). Je rovněž autorem scény v nové inscenaci Tři sestry, kterou po Štěpánu Páclovi režijně převzal umělecký ředitel Činohry ND Daniel Špinar.

V dřívějších letech pracoval taktéž s Miroslavem Krobotem: v Dejvickém divadle na inscenacích Muž bez minulosti, Brian, v bratislavské Astorce na Idiotovi a ve finském Městském divadle Kuopio na inscenaci Najal jsem si vraha. V Činoherním studiu v Ústí nad Labem vytvořil scénografie pro inscenace Thomase Zielinského Strange love, Separatisté, Soukromá vichřice a pro inscenaci Chudí v lodži, Jaroslava Achaba Haidlera. S týmem tří režisérů připravil Poslední chvíle lidstva (Divadlo Komedie) a s Marianem Amslerem Top Girls (Západočeské divadlo Cheb).

Vytvořil scénografii pro předávání národních filmových cen Slnko v sieti (Slovenské národní divadlo), projekce pro inscenaci Orfeus a Eurydika v scenografii Borise Kudličky (SND), podílel se na monografii Borise Kudličky Volume I. V roce 2012 vytvořil scénografii pro předávání Výročních cen Akademie designu ČR Czech Grand Design ve Stavovském divadle.