Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Alice Nellis

Divadelní a filmová režisérka

Biografie

Narodila se v Českých Budějovicích. Studovala střední školu v Poděbradech se zaměřením na výpočetní techniku, následně studovala hru na flétnu na Pražské konzervatoři, zároveň studovala anglistiku a amerikanistiku na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia se nějakou dobu živila jako překladatelka a hudebnice. V letech 1996-2001 studovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Již během studia natáčela krátké dokumentární filmy pro Českou televizi.
V roce 2000 debutovala se svým prvním celovečerním filmem Ene bene, v roce 2002 následoval snímek Výlet, za který získala dvě nominace na Českého lva a v roce 2007 pak psychologická drobnokresba Tajnosti. Tento film obdržel cenu Český lev za nejlepší snímek roku 2007 a za nejlepší kameru. V roce 2010 měl premiéru její film Mamas and papas a podle jejího scénáře začal vznikat film Lidice. Dále pak následovaly filmy Perfect Days, Revival a Andělé všedního dne. Její filmy získaly řadu významných ocenění na mezinárodních filmových festivalech např. v San Francisku, Syracuse, San Sebastianu, Benátkách, Bergamu, Karlových Varech nebo v Soči.
V Divadle Na zábradlí režírovala hry Perfect Days (L.Lochead), Záplavy (A. Nellis), v Divadle Bez zábradlí hry Láska (M. Schisgal), Když tančila (M. Sherman) a Cesta dlouhým dnem do noci (E.ONeill), v Černé labuti Lidský hlas (J. Cocteau), v Divadle v Řeznické hru Pomoc (G.Schwajda). Pro Národní divadlo inscenovala operu P. Glasse Les Enfants terribles, která získala od divadelních kritiků cenu za operu roku, Kašlíkův Krakatit a dvojtitul Mozart … a ti druzí.

Aktuální inscenace v Národním divadle: