Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Alfred Schnittke

Biografie

Avantgardní hudební skladatel s rusko-německými kořeny, přední představitel polystylismu.

Alfred Schnittke (24. 11. 1934 – 3. 8. 1998) se narodil ve městě Engels v Sovětském svazu, dětství však strávil ve Vídni, kde poprvé propadl hudbě. Po válce se rodina přesunula do Moskvy, kde Schnittke v roce 1961 absolvoval studium skladby na Moskevské konzervatoři a kde následně mezi lety 1961 a 1972 rovněž vyučoval. Sovětský svaz Schnittke opustil až v roce 1990 a přesídlil do německého Hamburku, kde žil až do své smrti roku 1998.

Jeho raná tvorba byla velmi silně ovlivněna dílem Dmitrije Šostakoviče, poté se zabýval serialismem, aby se nakonec umělecky našel v polystylismu, který popsal v eseji Polystylistické tendence v moderní hudbě (1971).

Schnittkeho díla byla často podrobována kritice sovětské cenzury, přesto se v osmdesátých letech stal skladatel známým i za hranicemi SSSR, a to především díky své symfonické a smyčcové tvorbě. Je autorem devíti symfonií, řady smyčcových kvartetů, Concerta grossa pro dvoje housle, cembalo a preparovaný klavír, opery Historia von D. Johann Fausten na motivy Goetheho Fausta či baletu Peer Gynt.