Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
ND+ Člověk a politikaND+ Člověk a politika

Člověk a politika

Edukativně divadelní projekt zaměřený na zkoumání politického myšlení

Činohra
Kurz
ND+
Tvůrčí dílna

Základní informace

Zapojte své studenty a kolegy do edukativně-divadelního projektu zaměřeného na zkoumání našeho politického myšlení!

Autorky projektu Romana Štorová Maliti a Tereza Krčálová se ve školním roce 2020/2021 potkávaly (naživo i online) se studentkami gymnázia Jana Nerudy s cílem vytvořit na základě výzkumu divadelní texty.

Cílem projektu Člověk a politika bylo tvořivým způsobem přispět k politické gramotnosti žáků středních škol. Společně se studenty jsme se snažili najít odpověď na to, co je to politické cítění a kde se vzalo, jaké představy si projektujeme do obrazu politika, jaké jsou naše vlastní zkušenosti s politikou.
V rámci projektu se studenti naučili, jak pracovat metodou dokumentárního divadla verbatim (vypracování dotazníku, zaznamenání interview, jeho následné zpracování a transformace do uměleckého tvaru).
Nedílnou součástí projektu byla i návštěva inscenace Činohry ND Stát jsem já, která přináší originální podobenství současné politiky.
– Tereza Krčálová –

Výsledkem projektu byly dva divadelní texty – Odkud se bere politické přesvědčení a Proces 2.

Jejich autorkami jsou: Viktorie Spurná, Kateřina Špálová, Anna Bidlová, Emma Lebeslé, Karolína Krokavcová, Agáta Chlebová, Klára Pelikánová.

O celém projektu si můžete poslechnout náš podcast Nebýt lhostejný.

Pro studentky bylo velkou zkušeností, že se jejich práce nakonec zhmotnila v podobě inscenovaného čtení, jehož se ujaly dvě studentky DAMU – Marta Hermannová a Anna Vohralíková. Představení se uskutečnilo 13. září 2021 ve foyer Nové scény v rámci projektu Nová krev.

Po představení následovala diskuze s autorkami textů, režisérkou a také s lektorkami projektu.

Chcete své studenty a kolegy zapojit do edukativně-divadelního projektu zaměřeného na zkoumání našeho politického myšlení? Napište nám!

Účastníkům bude během čtyř měsíců poskytnuto odborné a kreativní zázemí, aby mohli sami sbírat a dokumentovat materiál na základě reálných rozhovorů s respondenty z nejbližšího okolí. Naučí se pracovat metodou dokumentárního divadla verbatim a rozlišovat mezi fakty, dokumentem a uměleckou fikcí v divadle.

Účastníci absolvují sedm workshopů a zároveň budou mít možnost vyzkoušet si dramaturgickou a režijní práci. Na základě vlastního dokumentárního textu vytvoří inscenované čtení, které bude na závěr kurzu prezentováno na zkušebně Činohry ND. Součástí projektu je návštěva představení Stát jsem já a diskuze s jejími tvůrci.

Projekt povedou lektorky Romana Štorková Maliti a Tereza Krčálová.

Do projektu se může zapojit pouze jedna škola, přičemž nemusí jít o studenty stejné třídy. Maximální kapacita skupiny je 20 studentů.

Přihlaste se už teď na z.kralova@narodni-divadlo.cz.

Sdílet na sociálních sítích