Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Zemlinsky150Zemlinsky150
Koncert

Musica non grata: Zemlinsky-Schönberg

Festival Zemlinsky150

Národní muzeum - České muzeum hudby
Musica non grata
Koncert
Festival Zemlinsky150

Základní informace

Kde hrajeme

Národní muzeum - České muzeum hudby

Přibližná délka představení

1 hodina 6 minut, bez přestávky

Koncert je součástí festivalu Zemlinsky 150

Při nákupu dvou a více vstupenek na koncerty a doprovodné programy v rámci festivalu získáte slevu 20%.

U příležitosti 150. výročí narození skladatele, dirigenta a pedagoga Alexandra Zemlinského se uskuteční ve dnech 8. – 10. října 2021 hudební festival k jeho poctě. V rámci festivalu proběhnou čtyři komorní koncerty, na nichž zazní jak skladby Zemlinského, tak i jeho současníků a skladatelů, kteří mu byli osobně blízcí. Festival vyvrcholí slavnostním koncertem ve Státní opeře 10. října, kde se představí ve světové premiéře fragment z opery Malva, kterou zorchestroval muzikolog Antony Beaumont. Na koncertech se představí Sbor a Orchestr Státní opery, sólisté Opery i zahraniční hosté Johanni van Oostrum, Michael Nagy, violoncellista Claudio Bohorquez a Zemlinsky Quartet.

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

O koncertu

Formát smyčcového kvartetu byl dlouho považován za mistrovskou kategorii kompozičního umění. Každý, kdo něco v hudebním světě té doby znamenal, psal smyčcové kvartety. Zemlinského Smyčcový kvartet č. 2, op.15 je skladbou moderního a náročného hudebního jazyka a vznikla ve skladatelově pražském období. Zemlinsky jej věnoval skladateli Arnoldu Schönbergovi. Proto se v druhé části koncertu můžete zaposlouchat do Smyčcového kvartetu č. 2, op 10 Arnolda Schönberga. Na rozdíl od Zemlinského včlenil Schönberg do skladby, zcela atypicky, sopránový part na text Stefana Georga.

Program: 
Alexander Zemlinsky: Smyčcový kvartet č. 2, op 15
Arnold Schönberg: Smyčcový kvartet č. 2, op 10

 

Sdílet na sociálních sítích