Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Crowd (Gisèle Vienne), foto: Estelle HananiaCrowd (Gisèle Vienne), foto: Estelle Hanania
Činohra

Crowd

Nová scéna
Pražské křižovatky

Základní informace

Kde hrajeme

Nová scéna

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

Tvůrci

Koncept, choreografie, výprava
Gisèle Vienne
Výběr hudby
Peter Rehberg

O inscenaci

Taneční technoparty. Temné území mezi násilím a příjemně stráveným časem. Extáze, fantasie, vzpomínka na devadesátá léta a berlínské kluby. Gisèle Vienne vytvořila ohromujícím způsobem přesnou kompozici, v níž je místo not zaznamenán pohyb. Každá jeho část připomíná filmový záběr: je tu zastavený obraz, zpomalení, opakující se gif. Pohyb náhle zamrzne – a vydá se úplně jinudy. Tato série oživlých obrazů odhaluje extatickou, téměř náboženskou rovinu radosti, ale zároveň téměř nevědomého násilí, až připomíná jakýsi starobylý rituál. Neznámé a přitom krásné – takové je prostředí patnácti tanečníků v inscenaci Crowd (Dav). Gisèle Vienne ve svých inscenacích dosahuje technické a formální dokonalosti, přesto jsou svým způsobem nezařaditelné a vždy jaksi rozčilující, rušivé. Crowd je dalším dílem podobného typu. Choreografie vznikla společnou prací všech performerů – polyfonie jejich těl tvoří zároveň intenzivní pocit kolektivní euforie.

Gisèle Vienne má hudební a loutkářské vzdělání, zajímá se o filosofii a výtvarné umění. Zázemí v několika oborech ovlivňuje její vyjadřovací jazyk, který vede k jevištní koexistenci různých realit. Urban dance, loutkové divadlo, spolupráce s Dennisem Cooperem, DJ Peter Rehberg – chaos prostředků vede k celku, v němž se nedá rozpoznat, co se odehrává navenek, co uvnitř. Moderní rave hudba vede doslova ke katarzním okamžikům, když nás přenáší na časové ose kamsi k naší historii. Crowd je bod, v němž se dostáváme k dialogu se sebou samými.

Foto a video galerie

    Sdílet na sociálních sítích

    Praktické informace

    Kde si koupit vstupenky

    Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících březen–srpen 2024.

    Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

    Co si vzít na sebe?

    Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

    Parkování u ND

    Při návštěvě Národního divadla a Nové scény je možné využít podzemní parking ND (parkoviště pod Provozní budovou Národního divadla - vjezd z ulice  Ostrovní).

    Ceník a provozní řád

    Občerstvení na Nové scéně

    Pro občerstvení na Nové scéně využijte Café Nona