Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
K jádru věci: MARYŠA
K jádru věci: MARYŠA
00:0041:18

„Od žida, nebo ze spolku?“ To je v českém divadle otázka skoro stejně závažná jako hamletovské „být, či nebýt?“. Pokládá ji Vávra své manželce, protože se mu káva zdá „jakási stuchlá“. Nejen tímto dilematem, ale hlavně svou hrou Maryša se do divadelních dějin vepsali bratři Alois a Vilém Mrštíkové na samém sklonku 19. století. Uslyšíte to i v naší inscenaci, kterou v historické budově Národního divadla připravil režisér Jan Mikulášek, aby tak navázal na tradici uvádění hry o dívce, která nakonec zabije svého manžela. Co ho na textu fascinovalo, jakým způsobem k Maryše přistoupil, proč je v inscenaci tolik mouky a mnoho dalšího se dozvíte v podcastu K jádru věci, kterým vás provede dramaturgyně inscenace Marta Ljubková. 

 

Podcast K JÁDRU VĚCI. Pokud jste inscenaci viděli a chcete se dozvědět víc. I pokud se do divadla teprve chystáte. Nebo jen tak. Ale pozor: PODCAST MŮŽE PROZRAZOVAT DĚJ.