Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Činohra

Prosinec 2022

Rej je inscenace s výjimečnou estetikou a silnou atmosférou 

Schnitzlerův Rej v režii Arthura Nauyzciela v recenzích 

Na začátku listopadu proběhla první z letošních premiér Činohry – Schnitzlerův Rej v režii Arthura Nauyzciela. Záhy po premiérovém bloku ve Stavovském divadle jsme Rej vyslali do Národního divadla Bretaň, které je zároveň koprodukčním partnerem inscenace, kde byl čtyřikrát uveden v rámci mezinárodního Festivalu TNB. Další blok repríz na domácí scéně čeká inscenaci až na přelomu ledna a února příštího roku, zatím přinášíme alespoň útržky z hodnocení Reje v českém, ale i francouzském tisku, ať se můžete začít těšit. 

Olivier Frégaville-Gratian d’Amore

L’Oeil d’Olivier

„Mluvit o párech, o příslibech lásky, které jsou nevyhnutelně nesplnitelné, o posedlosti, o sexuálním apetitu, ponořit se do bahna lží, iluzí vášně, aniž by se upadalo do žvástů a prozaičnosti, a přitom zachovat posměšnou, poetickou, kousavou podstatu Schnitzlerova díla […], to je výzva, kterou francouzský režisér přijal. Výsledkem je ostrá, burleskní, nekompromisně černá show. […] Herecké výkony […] jsou vybroušené a přesné. Aby se vyhnul riziku, že upadne do bulváru, zvolil Arthur Nauzyciel interpretaci bez důrazu, […] která popírá dialog a vztah k druhému. Hraje na povrchnost každé z postav, jako by nakonec bylo vše kromě sexuálního vztahu jen hrou na blázny, v níž každý poslouchá sám sebe, jak mluví a žvaní, a už si je vědom nevyhnutelného tělesného výsledku přehlídky, která je svůdná jen podle jména.“

Marie Reslová

Hospodářské noviny 

„[…] je několik dobrých důvodů, proč na Schnitzlerův Rej v režii Arthura Nauzyciela stojí za to zajít. V první řadě je to text – jeho ohromující, zábavný i melancholický vhled do lidské duše, jež touží po lásce, zatímco člověk provozuje sex, zůstává velmi aktuální.  

Pak jsou to herci, kteří se v této inscenaci představí v nečekaných polohách, soustředění na text a maximálně ukáznění v jeho interpretaci. Je zážitek sledovat, jakou svobodu si pro ztvárnění svých postav ve striktně dané formě dokázali najít třeba Pavlína Štorková, Veronika Lazorčáková, Gabriela Mikulková nebo Robert Mikluš.  

A do třetice: Rej je představení s výjimečnou estetikou a silnou atmosférou.“ 

Inscenace vznikla v koprodukci s Národním divadlem Bretaň (TNB) a za finanční podpory Mecenášského klubu Národního divadla

Gabriela Mikulková a Vladimír Javorský

Sdílet na sociálních sítích