Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Balet

Červen 2022

KRONIKA aneb Baletní přípravka Národního divadla se znovu vrací na scénu 

V letošním roce je to již neuvěřitelných deset let od chvíle, kdy bylo Baletní přípravkou Národního divadla uvedeno výroční představení, ve kterém žáci na konci školního roku ukázali rodičům a dalším divákům, čemu se za uplynulý rok v baletu naučili. 

Je třeba říci, že tehdejší představení s názvem První baletní krůčky se setkalo u diváků se značným ohlasem. Vzhledem k tomu, že i děti se na vystoupení připravovaly s velkou chutí, stala se z těchto výročních představení nová tradice, která trvala až do roku 2019. V následujících letech se Českou republikou prohnala pandemie koronaviru, což mimo jiné znemožnilo uskutečnění našich dalších představení. Situace se vrátila k normálu až v letošním roce, což znamená opětovný návrat Baletní přípravky na naši první scénu. 

Nechceme samozřejmě vše prozradit, spíše jen odkrýt to, na co se diváci letos mohou těšit. Stalo se vám již někdy, že jste se tak trošku záměrně chtěli schovat před ostatními? Prostě se na chvíli ztratit z dohledu a někde se skrýt? Znáte snad lepší místo na úkryt, než je stará půda plná zaprášených předmětů? A co teprve půda Stavovského divadla? Kolik tajemných vzpomínek a příběhů tam lze objevit? Možná že někde v koutě najdeme i starou kroniku, ve které se seznámíme se zajímavými příběhy od samého úsvitu lidstva… Uvidíme, který z těchto příběhů našeho hlavního hrdinu za­ujme… Doufejme jen, že se nám to všechno moc nezamotá a náš milý hrdina nepropásne svůj vlastní výstup na jevišti. 

Ale to už bychom prozrazovali příliš, na to si, milí diváci, budete muset počkat a navštívit naše krásné Stavovské divadlo, kde vám vše odvyprávíme tak, jak se to opravdu stalo.

Výtvarný návrh plakátu: Michaela Wenzelová

Je třeba dodat ještě několik drobností. Autorkou plakátu, řady krásných návrhů kostýmů a projekcí je emeritní sólistka Baletu ND Michaela Wenzelová. Role kameramana, jenž se postará rovněž o střih a zvukové efekty, se ujal též bývalý člen Baletu ND Mário Bakuš. V neposlední řadě musíme uvést, že choreografie vytvořily opět pedagožky Baletní přípravky Monika Kysilová a Pavla Zusková, která se v letošním roce zhostila i režie. Dále však již opravdu nic neprozradíme. Přijďte a uvidíte, těšíme se na vás.  

Jana Jodasová, Pavla Zusková 

Uvádíme 27. a 28. června 2022 ve Stavovském divadle 

Sdílet na sociálních sítích