Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Foyer

Květen 2023

Nová scéna se o víkendu otevře všem

Festival Open House Praha 2023 je již v plném proudu. Vzhledem k tomu, že v letošním roce slavíme dvě významná jubilea spojená s Novou scénou, proběhla v rámci festivalového programu ve středu 17. května debata ND Talks: Kauza Nová scéna. Přímo v divadelním sále se hovořilo o historii této významné budovy, její promyšlené dispozici, skrytých detailech, ale také o současném stavu a vizi do budoucna.

Své příspěvky přednesli tři diskutující, popularizátorka architektury Radomíra Sedláková, jež napsala monografii o Karlu Pragerovi, promluvila o genezi návrhu a stavby této mýty opředené budovy (věděli jste, že ikonický zelený kubánský mramor, kterým je zdobený interiér, dost možná z Kuby připlul jako splátka dluhu s pomeranči a banány?). Dále Viliam Chlebo, designér a autor nábytku, který můžete najít ve foyer Nové scény, vzpomínal na spolupráci s architektem Pragerem a vývoj oceňovaného křesla T2407. A na propracované detaily, upozornil Petr Vorlík, člen týmu, který vypracoval „stavebně historický průzkum Nové scény“.

ND Talks: Kauza Nová scéna, foto Daniela Šrámková

Pokud jste středeční debatu nestihli, není to ještě důvod k žalu – v celé délce si ji můžete poslechnout ze záznamu. A především si Novou scénu můžete přijít prohlédnout osobně, a to včetně prostor, které jsou divákům běžně nepřístupné. Během tohoto víkendu proběhnou jako součást Open House Praha 2023 prohlídky, jejichž trasa povede jak hledištní částí s výkladem, tak i zákulisím (přes šatny, maskérnu, jeviště, projekční kabinu, světelné lávky či baletní sál). Pro děti je přichystána hravá komentovaná prohlídka, nabídneme také speciální čas prohlídky pro sluchově znevýhodněné návštěvníky. Program není vhodný pro účastníky s omezením pohybu a trpící strachem z výšek. Všechny prohlídky jsou zdarma a bez registrace. Kvůli předpokládanému velkému zájmu o akci počítejte prosím s delším čekáním na volné místo v programu.

Časový harmonogram prohlídek:

prohlídky

pro širokou veřejnost 
sobota 20. května 10:00–17:00
neděle 21. května 10:00–14:00

pro děti  
neděle 21. května 11:00

pro sluchově znevýhodněné
sobota 20. května 11:00

Sdílet na sociálních sítích