Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
ND+

Pokusy v divadle

matematické a fyzikální otázky

Národní jinak
ND+

Základní informace

V duchu našich doprovodných programů, tzn. aktivní spolupráce veřejnosti či přibližování divadelního prostředí z různých úhlů pohledu vznikla tato videa.

POKUSY V DIVADLE  mají motto:
"Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady zvládnou toho víc!" a vznikla v době celonárodní karantény jako předvoj plánovaného cyklu "Věda a pokusy" v divadle. Jsme totiž přesvědčeni, že v divadelním prostředí lze interaktivní a hravou formou přiblížit dětem např. různé fyzikální jevy.
Pokus č. 1 = Lektorka ND+ Lenka má spoustu schopností, ale neumí vůbec počítat. Přesto se rozhodla zjistit, jak daleko od opony sedí diváci ve všech patrech divadla. Tipněte si, jak její pokus dopadl. Své tipy, návrhy způsobu výpočtů a výsledky si můžete ověřit ve videu:
Pokus č. 1 měření = Lenka by ještě ráda zjistila, jak vysoko se jednotlivá patra nachází. Ale tuhle vzdálenost už nedokáže změřit. Poradíte jí, jak se dá vypočítat? Existuje pouze jeden způsob, nebo je jich víc?
Pokus č. 2 = Práce v provazišti je nesmírně zodpovědná a dolů na jeviště nesmí nic spadnout. Lidem pracujícím na jevišti by padající věci mohly způsobit závažná zranění. Proto by Lenka ráda zjistila, jestli se dá vypočítat síla nárazu. Poradíte jí?

Staňte se scénáristy dalších dílů Pokusů v divadle. Napadají vás nějaké další pokusy, které by se daly podobným způsobem natočit a zároveň by se daly také spočítat? Pokusy se mohou odehrát ve všech budovách Národního divadla.

Své návrhy a nápady posílejte přímo Lence Hubáčkové | l.hubackova@narodni-divadlo.cz
Spojí se s Vámi, a společně proberete možnosti realizace Vašeho nápadu.

Foto a video galerie

Sdílet na sociálních sítích