Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
K jádru věci: REJ
K jádru věci: REJ
00:0035:15

Dramaturgyně inscenace REJ Marta Ljubková v úvodu podcastu říká, že potřebovala text rakouského dramatika Arthura Schnitzlera ze začátku 20. století a francouzského režiséra Arthura Nauzyciela, aby se znovu přesvědčila o síle čistého dramatického textu. Herec Šimon Krupa dodává, že nikdy nepracoval tak intenzivně na textu, jako s francouzským režisérem, který neumí ani slovo česky. Rej je deset dialogů, deset setkání dvou lidí, kteří přijíždějí tramvají do města, které neexistuje, aby se zúčastnili jakéhosi rituálu. Co znamená pro Arthura Nauzyciela rituál? A proč se lidé Marty Ljubkové stále ptají, jestli je Rej i dnes stále skandální?! Ale ona to není sexualita, která na Schnitzlerově hře kdy byla skandální. Navíc o sexu se v textu explicitně nemluví, autor používá jen tři tečky. Jaká hluboká a temná zákoutí lidství hra odhaluje? Jakoby Arthur Schnitzler před sto lety předpovídal naši současnost, říká režisér hry. 

Podcastem vás provede dramaturgyně Marta Ljubková, uslyšíte také režiséra Arthura Nauzyciela, herečku Jindřišku Dudziakovou a herce Šimona Krupu, tedy Služku a Mladého pána. 

S režisérem hry jsme natáčeli na zájezdu ve Francii, omluvte, prosím, sníženou kvalitu zvuku. Ukázky z inscenace jsou ze záznamu premiéry 3.11.2022. Hudba podcastu je hudbou inscenace.  

Podcast K JÁDRU VĚCI. Pokud jste inscenaci viděli a chcete se dozvědět víc. I pokud se do divadla teprve chystáte. Nebo jen tak. Ale pozor: PODCAST MŮŽE PROZRAZOVAT DĚJ.