Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Andreas Homoki

Biografie

Německý operní režisér Andreas Homoki se v pražské Státní opeře poprvé představí inscenací Růžového kavalíra Richarda Strausse v listopadu 2022.
Mezi jeho nejnovější inscenace patří Zlato Rýna, Salome, Simon Boccanegra, Hoffmannovy povídky, Ifigenie na Tauridě, Sweeney Todd a Nabucco pro operu v Curychu, Švanda dudák pro Komickou operu Berlín a Nabucco pro Teatro Real. Od začátku svého působení v Curychu inscenoval uznávané inscenace Bludného Holanďana (koprodukce s Teatro alla Scala a Norská národní opera), Lady Macbeth Mcenského újezdu, Fidelia, Martinů Juliette, Lohengrina (koprodukce s Vídeňskou státní operou), Wozzecka a Puritány, Médeu a Zemi úsměvů. Naposledy uvedl světovou premiéru opery Lunea Heinze Holligera a novou inscenaci Síly osudu.
Homoki se narodil v Německu do maďarské hudební rodiny a během studií na univerzitě sledoval inscenace Harryho Kupfera v Komické opeře Berlín. Později asistoval Kupferovi, mimo jiné při inscenacích na Salcburském festivalu, než se v letech 1987 až 1992 stal asistentem režie v opeře v Kolíně nad Rýnem, kde pravidelně spolupracoval s Willy Deckerem. Homoki debutoval jako režisér v roce 1992 inscenací Ženy bez stínu v Ženevě, která byla v roce 1994 oceněna cenou francouzské kritiky při přenesení do Théâtre du Châtelet v Paříži. V roce 1996 debutoval v Komické opeře Berlín Verdiho Falstaffem.
Během následujících let jako operní režisér na volné noze vytvořil inscenace, mezi které patří Reimannův Zámek a Aida v Hannoveru, Pytlák, Čarostřelec a Kouzelná flétna v Kolíně nad Rýnem, Rigoletto v Hamburku, Orfeus a Eurydika v Ženevě a Lyonu, Traviata a Macbeth v Lipsku, Elektra, Růžový kavalír a Verdiho Requiem v Basileji, Jeníček a Mařenka v Německé opeře Berlín, Carmen, CapriccioLulu v Amsterdamu a Idomeneo, Arabella a Manon Lescaut v Bavorské státní opeře.
V roce 2002 vystřídal Homoki Harryho Kupfera ve funkci hlavního ředitele Komické opery Berlín, krátce potom následovalo jeho jmenování generálním ředitelem v roce 2004. Během působení v Berlíně Homokiho inscenace zahrnovaly Prodanou nevěstu, Eugena Oněgina, Růžového kavalíra, Vzestup a pád města Mahagonny, Bohému, Mistry pěvce norimberské a Příhody lišky Bystroušky a opětovné nastudování jeho oceňované My Fair Lady. Během svého působení uvedl také dvě světové premiéry: dětskou operu Robin Hood Franka Schwemmera a Hamleta Christiana Josta. V roce 2007 byla Komická opera zvolena časopisem Opernwelt „Operním domem roku“.
Během působení v Berlíně získal mezinárodní věhlas svými novými inscenacemi Tannhäusera v Théâtre du Châtelet v Paříži, Romea a Julie a Královských dětí pro Bavorskou státní operu, Figarovu svatbu a Děvče ze Západu v Novém národním divadle Tokio, Turandot a Traviaty v Drážďanech, Fausta ve Státní opeře v Hamburku a Davida a Jónatana na Festivalu International d'Art Lyrique d'Aix-en-Provence.
Homoki je od roku 1999 členem Berlínské akademie umění.

Foto: Frank Blaser