Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Petr Vítek

Petr Vítek

Biografie

Narozen v roce 1989. Pochází z Nového Veselí na Vysočině. Nejdříve získal v roce 2011 bakalářský titul na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové v oboru matematika a informatika. Poté začal studovat režii a dramaturgii na Katedře alternativního a loutkového divadla na DAMU – program Divadelní tvorba v netradičních prostorech pod vedením Tomáše Žižky. Ve studiích pokračoval na katedře Scénografie alternativního a loutkového divadla a promoval v roce 2017. V divadle DISK vytvořil scénografii a light-design ke dvěma inscenacím: K smrti šťastní a Kamarádi. Již během magisterského studia navázal spolupráci s profesionálními scénami mimo pražskou DAMU. 

Kontinuálně spolupracuje s režiséry Jakubem Šmídem, Martinem Glaserem, Tomášem Loužným nebo Štěpánem Gajdošem. Vytvořil výpravy pro Divadlo Na zábradlí, Klicperovo divadlo, Jihočeské divadlo, Městská divadla pražská či kladenské divadlo. Spolupracuje též s nezávislou divadelní scénou jako je Divadlo Letí, Divadlo X10 a Meetfactory. Mezi jeho operní projekty patří scénografické výpravy k inscenacím: Broučci, Korunovace Poppey, Candide (Divadlo J. K. Tyla) a Mefistofeles, Mesiáš, Hej Mistře (Jihočeské divadlo) v režii Tomáše O. Pilaře.

Operou Národního divadla spolupracuje poprové v sezoně 2023/2024 (Nabucco).

Petr Vítek je charakteristický čistou a poetickou estetikou a experimenty s netradičními materiály. Jeho hlavním výrazovým a výtvarným prostředkem je světlo, které se stává neoddělitelným prvkem scénografie.


Aktualizace: listopad 2023