Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Figarova svatba 01Figarova svatba 01
Opera

Figarova svatba (Le nozze di Figaro)

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozartova komická opera plná převleků a bláznivých překvapení

Stavovské divadlo
Pro celou rodinu
Vhodné k maturitě
Anglické titulky

Základní informace

Kde hrajeme

Stavovské divadlo

Přibližná délka představení

3 hodiny 15 minut, 1 přestávka (20 minut)

Nastudování

v italštině, české, anglické titulky

Premiéra

1. únor 2018

Figarova svatba patří mezi nejznámější Mozartova díla a je jednou z nejhranějších oper historie i současnosti. Díky skvěle vykresleným charakterům a vztahům mezi postavami, které se ocitají v často velmi choulostivých situacích, dokonale popisuje dobové mravy a nemravy z konce 18. století, a to lépe než leckteré učebnice dějepisu.

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

Tvůrci

Světelný design
Přemysl Janda
Sbormistr
Jan Bubák
Dramaturgie
Beno Blachut
Pohybová spolupráce
Tomsa Legierski

O inscenaci

Sbor Národního divadla
Orchestr Národního divadla

I když se Figarova svatba dnes řadí mezi nejčastěji hrané opery, její vznik provázela řada problémů a ústrků. Rozruch toto dílo vyvolávalo již na počátku svého vzniku. Předlohou byla totiž stejnojmenná divadelní hra, kterou napsal francouzský dramatik Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Ta byla doslova nabita třaskavou společenskou tematikou a satirou, takže její uvedení zakázal jak král Ludvík XVI., tak posléze i novopečený rakouský císař Josef II. Jako předloha operního libreta však zakázána nebyla, a tak ji Mozart společně se svým libretistou Lorenzem Da Pontem začali upravovat a chystat jako operu. Premiéra proběhla ve Vídni a byla stanovena na 1. května 1786, přičemž samotnou předehru k opeře  dokončil Mozart jen dva dny před tímto datem. Samotné první uvedení Figarovy svatby řídil geniální skladatel od cembala, na které zároveň hrál. Za půl roku od premiéry se opera dočkala svého uvedení i v Praze, kde sklidila velký úspěch a bezmezné nadšení diváků. Mozart pak od Pražanů přijal nabídku na zkomponování nové opery, kterou se stal proslulý Don Giovanni (premiéra 1787 ve Stavovském divadle).

Magdalena Švecová je první režisérkou v historii Národního divadla, která nastudovala Figarovu svatbu, a nabízí nám tak ženský pohled na podoby a proměny lásky, nevěry a žárlivosti v jubilejní dvacáté inscenaci Národního divadla.

Foto: Patrik Borecký

Foto a video galerie

Sdílet na sociálních sítích

Z našeho e-shopu

Detail zboží

Divadlo před oponou: Stavovské divadlo

průvodce Stavovským divadlem

49 Kč

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících březen–srpen 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u Stavovského divadla

U Stavovského divadla bohužel není možnost parkování, ale využít lze hlídané parkoviště v obchodních domech Kotva (Revoluční 1/655, Praha 1) či Palladium (Na Poříčí 1079/3a, Praha 1).

Občerstvení ve Stavovském divadle

Vyhněte se frontě a rezervujte si občerstvení na přestávku. 
Rezervujte si občerstvení po příchodu do divadla na baru, který vám nejvíce vyhovuje. Objednávka na vás bude čekat s vaší jmenovkou. Platit můžete hotově nebo kartou. 

Nápojový lístek (PDF, 60 kB)