Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Foyer

Květen 2022

Ve čtvrtek v Praze vypukne významná mezinárodní divadelní konference

Národní divadlo tento týden hostí významnou divadelní konferenci věnovanou tématu rozmanitosti divadelních scén a měst. Na konferenci konané ve spolupráci platformy European Theatre Convention a Národního divadla se ve dnech 19.–22. května 2022 sejde téměř 120 významných divadelníků z celé Evropy.

Název konference zní Diver-Cities & Diverse Theatre for Europe’s Local Communities (Rozmanitá města a rozmanité divadlo pro evropská místní společenství) a v rámci ní se uskuteční řada diskusí a setkání, například v pátek od 10.00 proběhne diskuse o mezinárodní spolupráci s umělci, kteří zůstali na Ukrajině nebo ze země uprchli před ruskou invazí – In Focus: Ukrajina 2022, v 11.15 následuje panelová diskuse: Diverse-Cities & Diverse Theatre for Europe’s Local Communities – hluboký ponor do tématu inkluze v divadle, zaměřený nejen na jevištní umělce a autory, ale rovněž na okolnosti určující pracovní prostředí v divadlech nebo třeba trh talentů a autorská čtení nabízející setkání se začínajícími i renomovanými evropskými divadelníky, která proběhnou v sobotu od 10.45. Tyto body programu se odehrají na Nové scéně.

Výkonná ředitelka ETC Heidi Wiley ke konferenci uvedla: „Jsme velmi rádi, že díky ustupující pandemii je budoucnost o něco jasnější a my se můžeme setkat v krásném městě Praze, abychom se pokusili společně určit budoucí podobu divadla rozmanitého a úzce propojeného s místními společenstvími, v nichž působí. Potřebujeme nalézt nové způsoby, jak oslovovat publikum. V tomto ohledu je nejdůležitějším prvním krokem zajistit, že jsou naše postupy skutečně reprezentativní. Jsme velmi rádi, že na této mezinárodní konferenci divadelní platformy ETC budeme moci přivítat tolik významných divadelníků a společně se zamyslet, jak tvořit rozmanitá města a rozmanité divadlo.”

Umělecká ředitelka Činohry ND Daniela Špinar dodává: „Mám velkou radost, že my – Národní divadlo (ČR) – máme tu čest pořádat mezinárodní divadelní konferenci ETC v Praze. Také cítím velkou sílu samotného titulu konference – Diver-Cities and Diverse Theatre for Europe’s Local Communities. Je velice důležité zůstat v osobním kontaktu a mluvit o zásadních problémech týkajících se nejen divadla, ale také světa jako takového. Je nutné projevit solidaritu s Ukrajinou, která je stále pod útokem Ruska, a zprostředkovat příležitost k výměně názorů s divadelníky z celé Evropy. Jako transgender žena se těším především na diskusi o diverzitě v divadlech, která je v naší zemi stále spíše problematická.”

 Pokud vás některý z bodů programu zaujal a chcete se konference zúčastnit, ozvěte se prosím Kateřině Ondrouškové, vedoucí PR Činohry ND na adresu k.ondrouskova@narodni-divadlo.cz.

Sdílet na sociálních sítích