Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Činohra

Prosinec 2021

Lednová Inventura se zaměří na zahraniční divadelní praxi

Před námi je třetí setkání, které přináší téma provozu a dramaturgie zahraničních divadel. Pozvání přijaly režisérky a dramaturgyně Linda Dušková a Magdalena Jiřička Stojowska a dramaturgyně a překladatelka Viktorie Knotková. Pokusíme se s nimi zmapovat situaci v zemích, s nimiž mají tyto umělkyně zkušenost, tedy ve Francii, Německu a Polsku

Zeptáme se, na jakém principu vzniká divadelní repertoár. Otevřeme otázky, čím se vyznačuje dramaturgie a provoz zahraničních divadel, jak se liší od těch českých a kdo jsou jejich diváci. Budeme diskutovat o podobách mezinárodních festivalů či hostování v zahraničí. Porovnáme, jak divadla v jednotlivých zemích spolupracují se současnými dramatiky a která témata jejich dramaturgii dominují. Zajímá nás také, jaké možnosti má Činohra ND v zahraničních koprodukcích, jak k nám dostat režiséry a další umělce z ciziny a k čemu je podstatný festival Pražské křižovatky, o kterém promluví šéfdramaturgyně Marta Ljubková.

ND Talks, foto Z. Sokol

Budeme rádi, když se k nám připojíte živě 17. ledna 2022 v 17.30 v horním foyer Nové scény, nebo online na webu www.ndtalks.cz, kde je celá série dokumentována. Kromě záznamů předchozích večerů tam naleznete také doprovodné materiály – články nabízející další úhly pohledu na jednotlivá témata, skeny z archivu Národního divadla, odkazy k rozhovorům s hosty a mnoho dalšího. K dispozici je na stránce také chat, do kterého můžete kdykoli klást své dotazy.

Program

Do konce sezony se setkáme u následujících témat:

17. ledna 2022     Dramaturgie, provoz a zahraniční praxe;
28. března 2022     Ekonomická situace umělců a zaměstnanců v kultuře;
23. května 2022     Praxe vs. Škola;
16. června 2022     Národní divadlo jako otevřená instituce.

Sdílet na sociálních sítích