Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Opera

Květen 2022

Editorial

Vážení diváci,  

letošní divadelní sezona se sice pomalu chýlí ke svému závěru, ale stále máme před sebou několik novinek. 

Na konec května pro vás připravujeme jeden ze zlatých hřebů sezony: dlouho očekávanou premiéru nové inscenace Prodané nevěsty. Tato opera patří mezi nejoblíbenější tituly na našem repertoáru a na jevišti Národního divadla ji generace diváků mohly zhlédnout již v celé dvacítce různých inscenací. Máme velkou radost, že režie naší nové inscenace se ujala česká filmová, divadelní, ale také operní režisérka Alice Nellis

V nové Prodané nevěstě se samozřejmě můžete těšit na vše, co máme na této opeře tak rádi – na její někdy jemný, jindy zase kousavější humor, a především na Smetanovu nádhernou hudbu, která je českému publiku tak důvěrně známa. Současně ale bude tato Prodaná nevěsta v mnoha směrech jiná a překvapivá. Aniž bych blíže prozrazoval detaily, rádi bychom vám v této inscenaci dali nahlédnout také do zákulisí vzniku operního představení, a vzdali tak i hold všem, které možná není vidět na jevišti, ale bez jejichž úsilí bychom si v závěru nemohli říct, že „dobrá věc se podařila“. Nebudou chybět ani odvážné akrobatické výstupy, a hlavně by to vše měla být velká zábava. Srdečně vás zveme! 

V květnu se kromě Prodané nevěsty na repertoár ve dvou reprízách vrátí také další z oper Bedřicha Smetany, Libuše. Toto slavnostní dílo, národní par excellence, bezpochyby rovněž náleží mezi naše „rodinné stříbro“. 

V historické budově Národního divadla dále uvádíme Turandot a Carmen, ve Stavovském divadle Kouzelnou flétnu a Dona Giovanniho. Ve Státní opeře potom můžete navštívit představení Rusalky, Traviaty, Aidy, Bludného Holanďana nebo Jeníčka a Mařenky. Věříme, že je z čeho vybírat. 

Tak tedy: „Proč bychom se netěšili?“ 

Sdílet na sociálních sítích