Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Foyer, Balet, Činohra, Opera

Listopad 2021

Ceny Thálie 2021 pro Mistry 

V letošním roce proběhl 28. ročník Cen Thálie, při němž tentokrát nebyli oceněni divadelní umělci za jevištní premiérové výkony, ale byly uděleny ceny za celoživotní mistrovství v jednotlivých oborech a ceny mimořádné. 

Slavnostní večer pro­běhl 9. října 2021 na scéně Národního divadla. Tituly, které měly premiéru v divadelní sezoně 2020/2021, jsou přeřazeny do následujícího hodnoceného období. 

V oboru opera si odnesla Cenu Thálie operní pěvkyně Eva Randová. Emeritní sólistka Opery Národního divadla, která svůj talent zúročila především na světových scénách. V letech 1994–1998 působila jako ředitelka Státní opery Praha.  

V oboru balet získal cenu Jaroslav Slavický. Vynikající a neobyčejně pohybově nadaný tanečník, více než čtvrtstoletí sólista Baletu ND, choreograf a pedagog – od sedmdesátých let učí na Taneční konzervatoří hl. m. Prahy, kde je již pětadvacet let také ředitelem.  

V oboru činohra bylo uděleno šest cen, z toho dvě putovaly k našim hercům – k Ivě Janžurové a Aloisi Švehlíkovi. Iva Janžurová přijala angažmá do ND v roce 1988 a je stále jeho velikou posilou. Je to již její druhá Cena Thálie. Alois Švehlík přišel do ND rovněž v roce 1988. Kromě řady rolí na naší první scéně má na svém kontě i nezapomenutelné a dosud nepřekonané role dabingové.  

Udělena byla také cena České akademie divadelníků. Za mimořádný přínos českému divadelnímu umění byl oceněn herec a režisér Jan Kačer, který se i za své působení řadí v Národním divadle k režisérům nejvýznamnějším. 

Eva Randová přebírá cenu od ministra Adama Vojtěcha, foto Zdeněk Sokol

Sdílet na sociálních sítích